Bu siteyi kullanarak gizlilik politikasını ve kullanım koşullarını kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Teknotacı
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Video
  • Nasıl Yapılır
  • Kategoriler
    • Sosyal Medya
    • Oyun
    • Bilim
    • Liste
    • Android
    • İos
    • Windows
    • Sözlük
Reading: Telefon alırken nelere dikkat etmeli
İletişim
Aa
TeknotacıTeknotacı
  • Ana Sayfa
  • Nasıl Yapılır
  • Video
  • Sosyal Medya
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Video
  • Nasıl Yapılır
  • Kategoriler
    • Sosyal Medya
    • Oyun
    • Bilim
    • Liste
    • Android
    • İos
    • Windows
    • Sözlük
instagram hesap dondurma linki

İnstagram hesap dondurma linki ile 2024 ig hesabı dondurma

Furkan OTACI Furkan OTACI 19/09/2023
Facebook Like
Instagram Takip et
Youtube Subscribe
Follow US
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Video
  • Nasıl Yapılır
  • Kategoriler
© Teknotacı. Her hakkı saklıdır.
Teknotacı > Video > Telefon alırken nelere dikkat etmeli
Video

Telefon alırken nelere dikkat etmeli

Furkan OTACI
Yazar Furkan OTACI Tarih 07/04/2025 58 Görüntüleme Yorum ekle
Paylaş
9 Dk. Okuma
Paylaş

Yeni bir telefon almaya kalktınız ve nasıl bir seçim yapacağınıza dair aklınızda hiç bir fikir yok. Sorun değil zaten bunun için buradayız. Bir telefon almadan önce nelere dikkat edilmeli, telefon seçerken hangi maddelere dikkat edilmeli tüm bunlara bu içerikte değineceğiz. Hadi hemen başlayalım.

Contents
🛒 Videoda bahsedilen telefon önerileriPERFORMANSKAMERAEKRAN📌 IPS LCD (In-Plane Switching LCD)🌟 OLED (Organic Light-Emitting Diode)⚡ AMOLED (Active Matrix OLED)DEPOLAMABATARYAHANGİ İŞLETİM SİSTEMİ (İPHONE VS ANDROİD)Almadan önce kronik sorunun olup olmadığını araştırBütçen ne kadar?Telefon Önerisi

🛒 Videoda bahsedilen telefon önerileri

  • 15.000 – 20.000 ₺ Arası Telefon Önerileri: https://app.hb.biz/GNqw0BB5xSvQ
  • 20.000 – 30.000 ₺ Arası Telefon Önerileri: https://app.hb.biz/70OHzS2sEK48
  • 30.000 – 40.000 ₺ Arası Telefon Önerileri: https://app.hb.biz/1P6LeIeli3e1
  • 50.000 – 60.000 ₺ Arası Telefon Önerileri: https://app.hb.biz/mqd5kQdWqbSe
  • + 60.000 ₺ Telefon Önerileri: https://app.hb.biz/FTsbQXXZWGQQ

Öncelikle kendinize soracağınız ilk soru ben telefonu ne için kullanacağım. Telefonu günlük işleriniz için yani sosyal medya, video izleme, maillere bakmak, whatsapp’ta mesajlaşmak için mi kullanacaksınız.. Ya da profesyonel düzeyde fotoğraf, video çekmek için mi? Yada oyun oynamak için mi? Veya bunların hepsini yapmak için mi?

Çünkü eğer sadece günlük işler için bir telefon ihtiyacınız varsa bunun için boş yere para verip gidip en iyi kameraya sahip yada en iyi işlemciye sahip telefon almanıza gerek yok. Veya bütçeniz kısıtlı, bütçenize göre en iyi fiyat performans telefonu almak istiyorsunuz doğal olarak.

Şimdi gelin ben telefon almadan önce bilmeniz gerekenlere değinelim.

PERFORMANS

Şimdi Antutu Bencmark adlı web siteye gidin. Bu sitede telefon modellerinin yanında puanlar göreceksiniz. Bu puanlar telefonun performansını ölçen değerler. CPU yani işlemcinin altında bulunan değer o telefonun işlemci performansını gösteriyor. En yüksek değeri alan telefon en iyi ve en güçlü işlemciye sahip olduğu anlamına geliyor. GPU ise ekran kartı anlamına geliyor. Oyun oynamak için telefon alacaksanız GPU puanı yüksek olan telefonlara yönelmeniz gerekecek. MEM momery yani bellek performansını gösteriyor. UX ise kullanıcı deneyimi anlamına geliyor. Yani kullanıcıların memnuniyet puanını gösteriyor. Burada UX ne kadar yüksekse kullanıcıların o telefondan o kadar memnun olduğunu gösteriyor.

Android ve iOS arasında karşılaştırma yapacaksınız kesinlikle burada puana bakmayın. İki telefonun puanlaması farklı olduğu için karşılaştırmak doğru olmaz. Androdleri kendi içinde iOSları ise kendi içlerinde karşılaştırmanız en sağlıklı sonucu verecektir.

KAMERA

Gelelim kamera mevzusuna. Kamerası iyi, kaliteli fotoğraf ve video çeken bi telefon almak istiyorsanız bakacağınız ilk site DXOmark sitesi olacak. DXOmark, telefonların kamera performanslarını listeleyen bağımsız bir kuruluş. Bu platformda hangi telefonun kamerasdan ne kadar puan aldığını görüntüleyebilirsiniz. İSO, Diyafram, Lens gibi detaylara boğulmadan burada kamera puanlamalarından seçimizi yapma şansınız var. 

DXOmark’a göre şuan en iyi kameraya sahip telefon Huawei Pura 70 Ultra gözüküyor. Bu modele tıklayalım. Açılan sayfada kamera ile ilgili detaylı testlere erişebiliyorsunuz. Kameranın artı eksileri, düşük ışık, gün ışığı gece çekimi, video performansı gibi çeşitli testleri inceleyebilirsiniz. Tabi DXOmark sadece telefonların kameralarını test eden bir platform değil. Ekran, Batarya, Hoparlör gibi doanımlarıda test edip puanlıyor. Ana sayfada bu donanımların üzerine tıklayrak listelemeyi istediğiniz özellik düzeyinde yapabiliyorsunuz.

EKRAN

Telefonlarda genellikle 3 farklı ekran türü karşımıza çıkıyor. Bunlar; IPS Oled ve Amoled. Bu ekranların detaylı teknik özelliklerine girip sizi çok boğmak istemiyorum. 

Telefon ekranlarında kullanılan IPS LCD, OLED ve AMOLED teknolojileri arasında bazı önemli farklar vardır. Bunlara ufaktan bir değinelim.

📌 IPS LCD (In-Plane Switching LCD)

✅ Daha doğal renkler ve gerçekçi beyazlar sunar.
✅ Gün ışığında okunabilirliği iyidir.
❌ Siyahlar tam siyah değildir, arka ışık (backlight) kullanır.
❌ OLED ve AMOLED’e göre daha fazla güç tüketir.

🌟 OLED (Organic Light-Emitting Diode)

✅ Her piksel kendi ışığını yaydığı için sınırsız kontrast sağlar.
✅ Gerçek siyahlar ve canlı renkler sunar.
✅ Daha ince ve esnek paneller üretilebilir.
❌ Zamanla yanma (burn-in) riski vardır.
❌ IPS LCD’ye göre biraz daha pahalıdır.

⚡ AMOLED (Active Matrix OLED)

✅ OLED teknolojisinin daha gelişmiş versiyonudur.
✅ Daha yüksek yenileme hızı ve daha düşük güç tüketimi sunar.
✅ Samsung’un favori ekran teknolojisi olarak amiral gemisi telefonlarda sıkça kullanılır.
❌ OLED gibi yanma riski vardır.
❌ Üretim maliyeti IPS LCD’ye göre daha yüksektir.

IPS LCD: Daha doğal renkler ve gerçekçi beyazlar sunar. Gün ışığında okunabilirliği iyi. Ancak siyahlar tam siyah değil, çünkü arka ışık (backlight) kullanır. Buda karanlık ortamlarda siyahların gri veya karıncalı şekilde görünmesini sağlar. 

Telefonlarda iyi bir ekran olmasını istiyorsanız yöneleceğiniz panel tipi OLED ve AMOLED ekran olacaktır. Amoled ekran da OLed ekranın daha gelişmiş bir versiyonu. Aralarında çok fark yoktur. Bu iki ekran tipinde her pixel kendi ışığını yaydığı için siyahlar tam siyah olarak gözükür. 

Burada OLED ve IPS ekranın siyah performansını daha net görebilirsiniz.

OLED ve AMOLED ekranlar IPS ekrana göre çok daha canlı renkler sunar. Ancak maliyetleri yüksek olduğu için telefonların fiyatını dolaylı olarak etkiliyor.

Ekran konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise yenileme hızı yani Hertz değeri. Ekran hertz değeri Hz. olarak ifade edilir. Hertz ekranın saniyede kaç kez yenilendiğini belirten bir değerdir. 120 Hz değere sahip bir telefon alırsanız ekran saniyede 120 kez yenileniyor bu da özellikle oyunlarda ve genel kullanımda kullanıcı deneyimini oldukça etkiliyor. 2025 yılında bence en az 90 Hz değere sahip bir telefon alınması gerekiyor.

DEPOLAMA

2025 yılında olamamıza rağmen halen bazı telefonlarda 64GB depolama alanına sahip telefonlar satılıyor. 64GB depolamaya sahip telefonları çok uygun olsa bile kesinlikle alınmasını tavsiye etmiyorum. 128GB depolama alanına sahip telefonlar ise genel kullanımda yeterli olacağını söyleyebilirim. Ama telefondan çok fotoğraf ve video çekecekseniz ve sürekli oyun oynayacaksanız kesinlikle 256 – 512GB’lık modellere yönelmeniz daha sağlıklı olacaktır.

BATARYA

Gelelim batarya konusuna. Telefonun batarya kapasitesi mAh olarak ifade edilir ve genellikle 4000-5000 mAh kapasiteli bataryalar piyasada hakim konumdadır. Telefon seçimi yaparken aslında mAh değerinin pek önemi yok. Çünkü farklı iki markanın telefon batarya kapasitesi 5000 mah olsun. Biri 12 saat ekran kullanımı sunarken diğeri ise 20 saate kadar ekran kullanımı sunabiliyor. Bunun nedeni ise genellikle yazılım oluyor. Markaların yazılımı ne kadar stabil olursa pili o kadar iyi oluyor. Bu sebeple belirlediğiniz telefonu satın alamadan önce YouTube’da ve çeşitli forum sitelerinden telefonun batarya ömrüne ve batarya testlerine bakın. 

HANGİ İŞLETİM SİSTEMİ (İPHONE VS ANDROİD)

Gelelim telefon almak isteyenler en çok kaldığı ikileme İphone’mu yoksa android bir cihaz mı? Eğer sorunsuzluk istiyorsanız iPhone, Özgürlük istiyorsanız Android.

iPhone diğer android markalara nazaran daha sorunsuz bir telefon modeli. Kendi donanım ve yazılımını geliştirdiği için muazzam bir uyum halinde telefon çalışıyor. Ama ne yazık ki özgürlük konusunda ise yerlerde. Ben sadece sosyal medyada takılacağım arada 3-3 fotoğraf çeker birazda oyun oynarım diyenler iPhone’u gönül rahatlığıyla alabilir.

Ama ben özgürlük istiyorum. İstediğim uygulamayı ve oyunu telefonuma indirip, telefonda istediğim değişiklikleri yapmak istiyorum diyenler kesinklikle Android işletim sistemli bir telefon almaları gerekiyor. Aksi halde iOS ekosistemi Androide alışanları baya üzebilir.

Ben kendim özgürlüğü teercih ettiğimden dolayı Android kullanıyorum ve oldukça da mutluyum. Android veya iOs kullanıp kullanmaka tamamen sizin tercihlerinize kalmış. Siz hangi iişletim sistemini kullanıyorsunuz ve neden bunu da merak ediyorum açıkçası yorumlarda tartışabiliriz.

Almadan önce kronik sorunun olup olmadığını araştır

Deepseek, ChatGPT gibi muazzam bir nimet var. Telefon almadan önce istediğiniz modelin kranik sorunu olup olmadığını yapay zeka platformlarında birine sorun bence. Bazı kronik sorunlar sizi pişman edebilir. Mesala ben x marka telefonu alacağım. ChatGPT’ye x markasının kranik sorunları var mı varsa bunlar hangileri gibi sorular sorabilirsiniz. O da internette en çok dolaşan kronik sorunları saniyeler içinde derleyecek.

Bütçen ne kadar?

Bütçeni belirledikten sonra bu hataya sakın düşme. Diyelimki telefon için 30 bin TL bütçe belirlediniz. Ama bakıyorsunuz bir başka markanın telefonu 35 bin ve daha iyi özellikler sunuyor. Bir şey olmaz deyip bütçenizi 35 bin TL yapıyorsunuz. Ardından bir bakıyorsunuz. 40.000 TL olan telefon çok daha iyi. Hoop bu seferde bütçeniz 40 bin TL’ye çıkmış oldu. Bir de bakıyorsunuz 30 bin ₺ olarak belirlediğiniz telefon bütçesi 60 bin ₺ olmuş. Bu sebeple olası pazarlama hilelerine kapılmayın. Hiç kullanmayacağınız özellikler için gidip telefon bütçenizi arttırmayın.

Telefon Önerisi

Bu arada sizler için her bütçeye uygun telefon önerilini de videonun açıklamalarına ekledik. Buradan bütçenize göre en iyi telefonu da seçebilirsiniz.

Aklınıza takılan bir şey varsa yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. Bu arada siz hangi telefonu satın almakta karar kıldınız bizimle yorumlarda paylaşın 🙂

Furkan OTACI 07/04/2025 07/04/2025
Bu içeriği paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp Bağlantıyı Kopyala
Yorum yap Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

btk akademi hediye internet ve 1 milyon yazılımcı genç müjdeler

BTK Akademi’de Eğitim Gören Gençlere 3 Müjde

Furkan OTACI Furkan OTACI 21/05/2020

Trend

Xiaomi’nin Yeni Canavarı Mi 10’un Türkiye Fiyatı Belli Oldu

Xiaomi'nin yeni çıkan üst segment telefonu Mi 10'un Türkiye fiyatı belli oldu. Mi 10 fiyatı…

10/04/2020

Fatih Okul İnterneti Güncel Şifreleri 2020

Merhaba değerli arkadaşlar, ben okuldan uzun süredir mezun olduğuma rağmen benden halen fatih internet şifresi…

04/09/2019

Btk Akademi İnternet Hediyesi Nedir?

Btk akademi internet hediyesi nedir ve nerelerde kullanılır bu yazımızda açıklıyoruz.

31/05/2020
Sosyal Medya

Instagram hesabım çalındı nasıl kurtarırım? Çalınan Instagram hesabı geri alma

çalınan instagram hesabı geri alma

İnstagram hesabınız çalındı ve ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Şimdi öncelikle sakin olun ve rahatlayın. Instagram hesabınız çalındıysa sizlere adım adım ne yapacağınızı ve hesabınızı nasıl kurtarabileceğinizden…

Furkan OTACI 23/08/2023

İlgili içerikler

instagram hesap dondurma linki
Nasıl YapılırSosyal Medya

İnstagram hesap dondurma linki ile 2024 ig hesabı dondurma

Furkan OTACI 19/09/2023
çalınan instagram hesabı geri alma
Sosyal Medya

Instagram hesabım çalındı nasıl kurtarırım? Çalınan Instagram hesabı geri alma

Furkan OTACI 23/08/2023
Nasıl Yapılır

Telefonumun hafızası çok çabuk doluyor sebebi nedir?

Furkan OTACI 05/08/2023
Nasıl YapılırWindows

Bilgisayardaki bağlı WiFi şifresini öğrenme

Furkan OTACI 22/07/2023

 

Teknotacı kurulduğu günden bugüne 7’den 70’eherkes için teknoloji mottosuyla yayın hayatına devam ediyor. Oluşturduğu özgün teknoloji içerikleri ile her ay milyonlarca kullanıcıya ulaşıyor.

  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Koşulları
  • Yasal Uyarı
  • İletişim
Reklam ve İşbirliği

Sosyal

Bizi takip edin!
adbanner
AdBlock Algıland
Sitemiz reklam destekli bir sitedir. Lütfen sitemizi desteklemek için beyaz listeye ekleyin.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?