Tüm dünyayı saran koronavirüs kabusu, etkisini zaman zaman azaltsa da henüz bitmiş değil. Kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan bu ölümcül virüs için yaklaşık 165 devletin aşı üretme girişimleri hala devam ediyor. Son olarak Rusya’ dan yapılan açıklamaya göre aşının bulunduğu ve yakın tarihte seri üretime geçileceği açıklandı. Rusya devlet başkanı Putin’ in de yaptığı açıklamayla aşı üretimine dair yapılan açıklamalar netlik kazandı. Özellikle ekonomik ve stratejik yönüyle aşı çalışmaları için birçok devlet ve hatta ilaç şirketi seferber olmuştu. Aşıyı bulan ilk ülke için büyük bir güç ve gelir kaynağı sağlayacağı şüphesiz. Öyle ki Rusya devletinin aşıyı bulma açıklamasının ardından dünya genelinde yaklaşık 2 milyar doz sipariş verildi. İşte dünya gündemini bu kadar ilgilendiren Sputnik V aşısına dair tüm detayları haberimizde paylaştık…
Koronavirüs Aşısına Neden “Sputnik V” Adı Verildi?
Aşının adının “Sputnik V” olacağı ifade edilen açıklamada, “1957’de Sovyetler Birliği tarafından ilk yapay uydunun başarılı bir şekilde fırlatılması tüm dünyada uzay araştırmalarını harekete geçirdi. Dünyaya yön veren bu gelişmeye atıfta bulunmak amacıyla aşıya Sputnik V adı verildi” denildi. Yani açıkçası başarını bir bütün olduğunu vurgulayan Rusya devleti böyle bir isim vermiş diye tahmin ediliyor.
Koronavirüs çalışmalarında adını duyuran Dr. Sergey Tsarenkon: “Otomotiv sektöründe Mercedes neyse mikrobiyolojide Gamaleya Merkezi öyle bir marka.”
Koronavirüs aşı çalışmalarında adından sıklıkla söz ettiren Tsarenkon, Gamelaya Merkezi’ ne övgüler yağdırdığı yazısında hastalığa karşı direncin sadece hastalığı geçiren hastalarda olduğuna vurgu yaparak ayrıca aşııyı geliştirme sürecinden şöyle bahsetti:
Ama bunun daha da güvenli yolu var, aşılama. Üstelik, Gamaleya Merkezi uzmanları tarafından geliştirilen etkili ve güvenli bir aşı varken. Otomotiv sektöründe Mercedes neyse mikrobiyolojide Gamaleya Merkezi öyle bir marka. Bu merkezde çalışan akademisyenler Gintsburg ve Logunov’u uzun yıllardır tanıyorum. Onlarla birlikte, dirençli bakterilere karşı mücadelede yeni yöntemler geliştiriyoruz. Merkezin bilim insanları ayrıca Ebola ve MERS’e karşı başarılı aşılar geliştirdi. Geliştirmekle de kalmadı, en güvenli ve etkili üretim yolunu denediler.
Tıpkı uzay mekiğinin rokete yerleştirildiği gibi, koronavirüsün bir parçası da insan için zararsız olarak adenavirüse yerleştiriyor. Ve bu ‘roket’, insan vücuduna fırlatılıyor. Ardından vücutta bu ‘rokete’ ve ‘uzay mekiğine’ karşı bağışıklık oluşuyor. Başarının sağlamlaştırılması için 3 hafta sonra benzer ‘uzay mekiği’ başka ‘rokete’, yani adenavirüse yerleştirilerek vücuda naklediliyor. Yine bağışıklık oluşuyor. Bunun sonucunda her iki adenavirüse karşı zayıf (zira vücudun buna ihtiyacı yok), koronavirüse karşı ise kalıcı ve güvenli bir bağışıklık oluşuyor.Dahice olan her şey gibi basit. Ama uzmanlarımız dışında kimsenin aklına gelmedi. Dünyada birkaç vektörel aşı daha geliştiriliyor ama aralarında iki tane rokete sahip olan yok”.
“Sputnik V” Aşısı Ne Zaman Üretilecek?
Seri üretim yapıldığı sırada da aşı üzerinde çalışmaların devam edeceğini açıklayan yetkililer, üretimin Eylül 2020‘ de başlayacağını bildirdi.
“Sputnik V” Aşısı Ne Zaman Uygulanacak?
Rusya’ da aşının uygulama çalışmaları Ekim 2020‘ de başlayacak. Risk gruplarına göre uygulamanın devam edeceğinin açıklanmasıyla, öncelikle sağlık çalışanlarına uygulanacağı ve daha sonra da öğretmenlere uygulanacağı belirtildi.
“Sputnik V” Aşısı İnsanlar Üzerinde Test Edildi mi?
Rusya Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre; aşı, haziran ayından bu yana insanlar üzerinde test edilmeye devam ediyor. Putin, yaptığı açıklamada 2 aydan beri yapılan testlerde herhangi bir sorun ile karşılaşılmadığını ve aygın şekilde uygulanmasının da herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini açıkladı. Ayrıca,Kızına uygulanan ilk dozun ardından ateşinin 38 dereceye yükseldiğini belirten Putin, ertesi gün her şeyin normale döndüğünü belirtti. İkinci doz aşı uygulandığında ise Putin’e göre kızı, koronavirüse karşı direnç göstermeye başladı.
Rusya dışında birçok ülkede de aşı çalışmaları devam ederken kısa zamanda birkaç ülkenin de aşının bulunmasıyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.